Ранній столовий сорт. Ідеальний для мийки та упаковкі. Відмінні смакові властивості, великі рівні картоплини з гладенькою, жовтою шкіркою та жовтим кольором м'якоті. У кущі нараховується до 20 картоплин. Не змінює кольору після варіння. Берніна за умов регулярного зрошування у поєднанні з внесенням добрив дає дуже якісний врожай рівних, крупних картоплин. Слід притримуватися схеми обприскування проти фітофторозу, не зважаючи на стан листя.
Строки дозрівання 55-65 днів.
Рекомендіції з вирощування |
|||
Вимоги до вирощування |
Рекомендовані гарні грунти з рівномірним розподілом вологи та поживних речовин |
|
|
Садіння |
Густота посадки |
Приблизно 42000 бульб/га (фракція 35/55) |
|
Глибина садіння |
На 2 см глибше ніж звичано (високий потенціал урожайності); загальна товщина грунту не повинна перевищувати 17см |
||
Підготовка насіння |
Перед садінням рекомендована яровизація |
||
Протруювання насіння |
Профілактика проти ризоктоніозу рекомендована |
||
Удобрення |
|||
Азот |
120 кг/га (загальна) |
В звязку з високою ефективністю засвоювання азотом – рекомендовано давати на 20-30% меньше місцевого, звичайного рівня |
|
Фосфор |
100 кг/га |
При посадці – водорозчинний фосфат |
|
Калій |
200 - 250 кг/га |
Не вносити дуже багато; враховувати, що з огляду високого потенціалу урожаю слід давати чуть вище середньої норми, переважно використовувати сульфат калію, замість калію хлористого |
|
Магній |
60 кг/га |
|
|
Характеристика сорту |
|||
Дозрівання |
Середньоранній |
Бульба форма Глибина залягання вічок Шкірка Колір мякоті |
Видовжено-овальна Поверхневі Жовта, гладка Жовтий |
Кулінарний тип (EAPR) |
«А» |
||
Споживчі якості |
Якісний, смачний сорт салатного типу, з незначною зміною кольору після варіння |
||
Урожай |
Високий товарний вихід, бульби вирівняні великого розміру |
Стійкість Нематоди Парша звичайна |
Ro 1(9), Ro 4 висока |
Розвиток на початку вегетації |
Стрімке |
||
Стан спокою |
Довготривале, прекрасно зберігається |
Чутливість Залізиста (іржава) плямистіть бульб Мякоті до ударів Механічні пошкодження |
Низька Дуже низька Низька |